Yrityksen perustaja Tuire Hämäläinen kertoo
Seikkailuni lasin parissa alkoi v.1981, kun löysin silloiselle piirustusalan yritykselleni uudet toimitilat Neitsytpolulta Helsingistä. Myymälähuoneistossa oli ylimääräistä tilaa, joka sai miettimään toisen yrityksen perustamista saman katon alle. Aloitimme huoneistossa remontin. Aiempi vuokralainen oli rakentanut nurkkaan viemäriputkien peitoksi ruman kotelon, jonka päätimme peittää peilinpalasilla. Jossain vaiheessa tulin raaputtaneeksi naulalla peilinpalan taustahopeintia. Naarmun kohdalle jäi kirkas lasi josta saattoi nähdä läpi. Laitoin peilinpalan taakse värillisen kartongin palan ja käänsin lasin ympäri. Naarmu näkyi peilissä nyt punaisena. Siinä se oli! Vielä ristimättömän Baltasarin tulevan toiminnan suunta sai alkunsa tästä tapahtumasta.
Peilin pinta oli kahdeksankymmentäluvun alussa vielä neitseellinen. Kuviointeja tai erikoisia muotoja ei peileissä näkynyt. Nykyistä lasien ja peilien koristelemisen taitoa ei vielä ollut olemassa. Innostuneena aloin tutkia minulle tuntematonta lasialaa ja lasin mahdollisuuksia erilaisissa kohteissa sisustusmateriaalina. Punaisesta viirusta peilissä kehittyi Baltasar Oy:n ensimmäinen tuote, peilitaulu.
Ryhdyin valmistamaan erivärisistä peileistä kaivertamalla, maalaamalla ja myöhemmin myös hiekkapuhaltamalla kehystettyjä taulumaisia peilejä. Nimitin töitä peilitauluiksi. Työtä tehdessä taidot karttuivat. Uusia lasinkäsittelytapoja tuli keksittyä työn ohessa. Koska koulutusta alalle ei ollut, tapahtui oppiminen omatoimisesti kantapään kautta. Kahdeksankymmentäluvun alussa arkkitehdeiltä puuttui vielä koristelasitöiden tuntemus näin ollen julkisen tilan työtilauksen saadessani sain itse sekä suunnitella että valita töiden valmistustekniikan. Osaamisen karttuessa aloimme valmistaa erilaisia lasiteoksia ravintoloihin, hotelleihin, laivoihin ynnä muihin julkisiin tiloihin. Töitä tilattiin ikkunoihin, oviin, väliseiniin, kattoihin ja niin edelleen. Sain myös suunnitella muutaman alttaritaulun, jotka sitten valmistimme verstaallamme.
Alkuvuosista lähtien myös Tiffany-valaisimet, lyijylasityöt ja lasipöydät olivat mukana Baltasarin tuotannossa – tosin vielä pienimuotoisesti. Baltasar on myynyt lasipöytiä vuodesta 1982. Ajatus lasipöytien myynnin aloittamisesta syntyi, kun teetin itselleni myymälään akryylista kirjoituspöydän. Samalla valmistettiin myyntiin myös muutama lasipöytä akryylijaloilla. Suunnittelin vielä metallista ja putkesta sarjan komponentteja, joista saatoimme valmistaa putkijalkaisia lasipöytiä, sekä yhdistää jalkarakenteissa akryylia ja putkia. Vuosien saatossa komponenttivalikoima laajentui. Materiaalien yhdistämisestä syntyi ajatus kokonaisesta lasipöytämallistosta. Asiakas voisi koota toisiinsa yhteensopivista komponenteista mieleisensä jalkarakenteen ja yhdistää sen haluamansa kokoiseen ja muotoiseen lasiin. Pöytälasit alkoivat myös saada uusia muotoja. Muodokkaita pöytiä pidettiin alussa outoina – elettiinhän aikoja, jolloin kaikki oli kantikasta tai korkeintaan pyöreää. Asiakkaat tottuivat muotoihin vähitellen ja ihmettely muuttui ihastukseksi.
Pöydistä kehittyi vuosien saatossa Suomen tunnetuin lasipöytämallisto. Erityisen iloisia olemme siitä, että Ulkoministeriö kelpuutti lasipöytämme edustamaan suomalaista muotoilua kymmeniin suurlähetystöihin eri puolilla maailmaa.
Baltasarista kehittyi ainutlaatuinen sisustusalan yritys. Mielenkiintoiset tuotteet, laatu ja täsmällinen toiminta yhdistettynä palvelevaan henkilökuntaan ovat seikkoja, jotka asiakkaamme muistavat. Hyvin palveltu asiakas on edelleen paras mainoksemme.
Näin jälkeenpäin ajatellen oli hyvä etten aloittaessani tiennyt sitä suunnittelun, kokeilemisen ja työn määrää minkä tulevaisuus toi tullessaan. Onneksi elämässä asiat tulevat eteen yksi kerrallaan. Jos tulevan tietäisi, jäisi moni asia tekemättä. Työ kauniimman arjen ja ympäristön puolesta on ollut kaiken vaivan arvoista.
Korkeavuorenkadun myymälä suljettiin toukokuussa 2015. Myymälän toiminta siirtyi verkkoon.
Samoihin aikoihin lopetin pitkän urani lasitaiteilijana. Halusin keskittyä harrastukseeni, modernin taiteen tekemiseen. Maalaan tauluja värillisillä musteilla ja juoksevilla akryyliväreillä. Nämä mielenkiintoiset tekniikat ovat toistaiseksi vähän tunnettuja Suomessa.
Tervetuloa tutustumaan taiteeseeni
Uusi Ateljee Galleriani, Neitsytpolku 4, 00140 Helsinki, Ullanlinna on avoinna sopimuksen mukaan. Avoinna usein myös la-su klo 12-16.
Jos ovessa lukee OPEN silloinkin voi tulla :)
Tarkasta aukiolo p. +358 40 5611006.
Teoksiani voi seurata Instagramissa @tuirehamalainen. Työt näkyvät myös näiden sivuje Taide-osiossa.
Yhteydenotot: tuire@baltasar.fi, puh.040 5611 006
Kiitos ajastasi.
Terveisin
Tuire Hämäläinen